Swimrun – laji, joka koettelee fysiikkaa, yhteistyökykyä ja henkistä kanttia

Team VJ-SPORT kilpailee Porkkala Swimrunissa la 22.7. Tiimissä kisaavat entinen maajoukkueuimari Juha Lindfors ja entinen huipputriathlonisti Mika Luoto. Molemmat ovat jo kokeneita Swimrun -urheilijoita, sillä kumpikin on sijoittunut 10:nen joukkoon swimrunin maailmanmestaruuskilpailuissa, ÖtillÖ- kisassa. Mikan sijoitus on viime vuodelta (7.) ja Juhan edelliseltä vuodelta (10). Tällöin heillä oli kuitenkin eri parit, joten Porkkalassa on mielenkiintoista nähdä, miten parin yhteistyö toimii ja kannattaako sitä mahdollisesti jatkaa muissakin kisoissa.
Juha jatkaa joka tapauksessa kauttaan tänäkin vuonna ÖtillÖ- kisaan, jossa hän kilpailee vakioparinsa Armin Hummelin kanssa. Mikalla kisa jää ainakin tällä kertaa väliin, joten Porkkala jää kauden pääkisaksi swimrunissa tänä vuonna.

IMG_5439

Swimrunissa parin välinen yhteistyö ja yhteisymmärrys ovat avainasemassa. Tämä koskee sekä huipputason kilpailijoita että aivan aloittelevia swimrun- kuntoilijoita. Vaikka molemmat kilpailijat olisivat hyvin valmistautuneet kilpailuun ja olisivat hyvässä fyysisessä kunnossa, voi kilpailu kaatua tai ainakin menettää osan hauskuudestaan, jos kilpailijat ovat niin sanotusti eri kartan sivulla. Toinen kilpailija ei voi hoputtaa liikaa toista tai hermostua, jos toisella on menossa heikompi vaihe kisassa tai ongelmia välineiden tai energian kanssa. Toista ei myöskään missään nimessä saa jättää liian kauaksi uinti- eikä juoksuosuudella. Hyvä väline parien välisten vauhtierojen tasaamiseksi on kuminauha, jolla toinen voi vetää toista uinnissa tai juoksussa. Liian epätasaisten kilpailijoiden eroa sillä ei kutenkaan pysty tasaamaan. Jos parien välinen vauhtiero on kovin suuri, pitää molempien päättää että kisassa edetään suosiolla hitaamman urheilijan vauhtia. Yhdessä suoritetut treenit auttavat yleensä huomaamaan, millaista vauhtia kumpikin pystyy vedessä tai maastossa etenemään. Yhteisharjoitukset ovat toki muutenkin mukavia ja nostavat hyvin urheilijoiden kuntoa.

Miten Juhan ja Mikan välinen yhteistyö tulee toimimaan, jää nähtäväksi itse kisassa.
Edellytykset toimivaan yhteistyöhön on kuitenkin olemassa. Molemmat tiimin jäsenet ovat kilpailleet huipputasolla rajussa yksilölajissa, joten lähtökohta urheiluun on melko samanlainen. Molempia miehiä swimrunissa kiehtoo se, että se on luonteeltaan hyvin erilaista kuin aiemmat lajit, mutta tarjoaa kuitenkin sopivasti sekä fyysistä että henkistä haastetta. Ja kuitenkaan se ei ole samanlaista yksinäistä puurtamista, sillä vaikka swimrunissa kisaisi tosissaan ja taistelisi hyvistä sijoituksista, tehdään se aina yhdessä parin kanssa. Oleellista on huolehtia myös parin jaksamisesta ja kannustaa tätä vaikeiden vaiheiden yli. Niinpä kisan läpivieminen onnistuneesti vaatii tavallaan enemmän kuin yksilökisassa, mutta on samalla myös palkitsevampaa ja huomattavasti hauskempaa.

Uskon, että parin mukanaolo kisassa laskee huomattavasti aloittelijoiden kynnystä osallistua swimrunkisoihin. Vaikka matkat ja reitit olisivat rajun tuntuiset yksikseen suoritettaviksi, saattavat ne parin kanssa tuntua mahdollisilta- ja pienen treenauksen jälkeen hyvinkin saavutettavilta. Ja kuitenkin onnistuneen kisan jälkeen jää käteen yleensä yhteinen onnistumisen ilo ja pieni nälkä jostain pidemmästä/kovemmasta kisasta.
Kaiken lisäksi swimrun, toisin kuin joku lajia kokeilematon ehkä voisi kuvitella, on yllättävän luonnollista ja luonnonmukaista liikuntaa. Siinä edetään yleensä melko suoraviivaisesti maata pitkin ja kun eteen tulee vesistö, ylitetään se mahdollisimman sujuvasti, jonka jälkeen jatketaan taas kuivalla maalla. Kun suorituksessa (kisassa tai treeneissäkin) pääsee vauhtiin, ei lajin vaihto tunnu millään lailla erikoiselta eikä mukana olevia varusteita enää meinaa edes huomata. Ja mikä parasta, swimrun on niin vaihtelevaa että parin, kolmen tunnin suoritus menee kuin itsestään- kellon tai energian kulumista tuskin huomaakaan. Varsinkin, kun lajia pääsee usein harrastamaan mahtavissa maisemissa ja maastoissa, joihin ei muuten tulisi lähdettyä.

/Mika Luoto ja Juha Lindfors, Team VJ-SPORT