Teknologi

Orienteringssporten har förändrats mycket den senaste tiden, så även kraven på skorna. Olika underlag är lika med olika skoval. Dock kvarstår tre fundamentala krav:

Lätt vikt, grepp och skydd

Vad i mina skor är viktigt för mig?

Första punkten är vikten. Det är avgörande att ha den lättast möjliga skon för att tjäna några extrasekunder.

Sedan kommer greppet. Jag behöver ha bra fäste under fotbladet. Av den anledningen använder jag metalldubbar. Om du springer aggressivt, springer du mer på tårna. Du behöver dock också bra grepp i hälen för utförslöpning.

Och slutligen, du måste också veta att dina fötter är bra skyddade. Här ligger VJ i framkant, då detta oftast har medfört för mycket vikt på skorna. Dock inte denna gång. Du kan vara säker på att en pinne eller sten inte kommer att skada dig under loppet. Det är väldigt viktigt att känna sig säker när du springer i maximal hastighet på ojämnt underlag.

Thierry Gueorgiou

 

 • Ta hand om dina VJ:s

  Tvätta alltid dina skor efter användning, speciellt om de är leriga. Skorna kommer hålla sig fräscha längre och du följer dessa steg:

  Lossa på snörningen och ta ut innersulan.

  Borsta bort den värsta smutsen för hand.

  Handtvätta skorna med milt rengöringsmedel, exempelvis såpa. Vattentemperaturen bör ej överstiga 30 grader. Tvätta aldrig skorna i tvättmaskin.

  Låt skorna torka i normal rumstemperatur. Undvik direkt solljus.

  Förvara inte skorna i en platspåse.

  Om skorna känns för tighta kan det bero på för varm torkningstemperatur eller förvaring i direkt solljus. I detta fall kan skorna blötas innan användning.

 • Butylgummi

  I VJ:s metalldubbsfria sko, Irock, är sulan gjord av butylgummi. Enligt tester, gjorda av testlöpare, är greppet det bästa du kan ha utan metalldubbar. Gummi är något mjukare och baksidan blir därmed att det slits ner något snabbare än annat gummi.

 • KvamO

  Revolutionerande komfort. Aldrig tidigare har det funnits häl- och fotbladsdämpning i orienteringsskor. Stora vadderade enheter erbjuder stöd och en formad innersula. Detta kallas vi KvamO.

 • Otöjbart material

  När du springer i obanad terräng befinner du dig ofta i extrema förhållanden. Din fot ska vara stadig och på sin plats i skon. Även om terrängen är blöt, förändras inte materialet i våra skor. Skon fortsätter att ha en tight och bekväm känsla på foten.

 • Superior Contact

  Yttersula av Superior Contact garanterar dig bästa tänkbara grepp. Gummidubbarna är klassiskt placerade för optimalt grepp och tillräckligt långt isär för att inte lera eller annan smuts ska fastna. I mitten under sulan finns ett spår för att förbättra greppet i blöta förhållanden. Stjärndubbarna gjord av hårdmetall utgör slutfinishen på sulan.

 • Stockdubb

  En eller två metalldubbar i hålfoten garanterar dig optimalt grepp när du kliver på ett nedfallet träd eller stubbe i skogen.

 • Duotech

  Ordet Duotech i VJ:s texter innebär att en del av sulan är gjord av tätare fyllning än resten av mellansulan. Ett kompakt material på insidan av sulan gör skon mer hållbar och stabil. Trots detta kan alla VJ:s skor kategoriseras som neutrala.

 • Stjärndubbar

  Stjärndubbar är en helt ny typ utav metalldubb. Den är lättare men har fortfarande bättre grepp än någonsin. Greppet kan inte blir bättre än såhär utan spikar.

 • Fitlock

  När man pratar om orienteringsskor är det viktigt att tänka på att skon känns smidig och passar din fot optimalt så att du enkelt kan manövrera dig i terrängen med en stabil känsla. Vårt FITLOCK-system stödjer hålfoten på ett bra sätt och skyddar från stötar underifrån och från sidorna.

 • Schoeller®-Keprotec®

  Schoeller® – Keprotec® görs endast av högkvalitativa material. Tyget innehåller Kevlar®, ett förstärkt fiber som, gram för gram, är fem gånger starkare än stål. Genom den moderna produktionsteknologin processas de olika komponenterna ihop till ett tyg, som garanterar extrem tålighet, högsta möjliga slitstyrka och perfekt motstånd mot värmefriktion. Resultatet är ett tunnare material och längre vikt.

  Schoeller® – Keprotec® erbjuder speciella egenskaper för blöta förhållanden. Materialet i sig självt är vattentätt. Morgondaggen stannar utanför skon. Om vatten kommer in ovanifrån, pumpas det ut genom sömmarna då det bildas en vakuumeffekt. Tyget följer fotens form väldigt tätt och detta medför att väldigt lite vatten stannar kvar i skon och gör den tung.

  http://www.schoeller-textiles.com/en/fabric-groups/protection/schoeller-keprotec.html