”Tarvitsenko minä suunnistuskenkiä?” – Harrastelijan lyhyt kenkäopas

Suunnistuskesän kohokohtaan Jukolaan on puolitoista viikkoa aikaa ja valmistautumisesi on jäänyt hieman viime tippaan. Olet opetellut karttamerkit ja kuullut, että kompassin tarvitset matkaan mutta sinulla ei ole hajuakaan, millä kengillä Venloja tai Jukolan-viestiä kannattaisi juosta. Tai kenties olet käynyt kevään mittaan useammillakin iltarasteilla ja todennut omat lenkkitossusi liukkaiksi ja painaviksi, mutta et kuitenkaan tiedä kannattaako yhden tapahtuman takia satsata yli sataa euroa lajin erikoiskenkiin.

Aloittelevan suunnistajan tärkeimpiin välineisiin kuuluu ehdottomasti kompassi, joka auttaa kartan suuntaamisessa oikein päin ja ohjaa pois metsästä, jos oma suunnistus hetkellisesti sekoaa. Kastuessaankin kevyet ja oksien naarmuilta suojaavat vaatteet ovat tärkeät, mutta kompassin jälkeen ehdottomasti toiseksi tärkein varuste on kuitenkin suunnistukseen sopivat kengät. Tällaiset kengät ovat pitävät, suojaavat mutta silti kevyet. Erityisen tärkeää on, että suunnistaessa käyttämäsi kenkä päästää kerran sisälle menevän veden jälleen ulos tekemättä kengästä liian painavaa, kuten esimerkiksi normaalin lenkkikengän kohdalla usein käy.

Hyvä suunnistuskenkä tarjoaa pidon myös märällä kalliolla.

Tarvitsenko siis suunnistuskenkiä? Kenkävalinta on aina maastosta ja säästä riippuvainen. Tämän vuoden Jukolassa on luvassa kangasmaastoa, jossa nastat eivät ole välttämättömät vaikkakin sateen sattuessa oiva lisä. Ensi vuoden Jukolassa Kangasalalla taas juostaan kalliomäillä, joissa nastat tuovat säällä kuin säällä lisää pitoa. Turvallisuussyistä emme suosittele suunnistamista normaaleissa juoksulenkkareissa niiden painavuuden, liukkauden ja heppoisten materiaalien takia (kangas jalkaterän sisäsyrjän kohdalla on usein hyvin ohutta ja siitä pääsee liian helposti tuikkaamaan terävät tikut läpi). Nastalliset ja hieman suojaavammat talvilenkkarit sekä maastojuoksukengät tarjoavat kuitenkin suunnistuksen erikoiskengille kakkosvaihdoehdon, mikäli suunnistus kuuluu vain satunnaisiin harrastuksiisi. Lue alta näiden kolmen kategorian plussat ja miinukset sekä meidän mallimme kustakin kategoriasta.

Yhteisenä vinkkinä vielä kenkiin kuin kenkiin: pese kenkäsi aina käytön jälkeen ja anna niiden kuivua auringolta suojassa. Suora auringonvalo nimittäin kuivattaa kenkien liimaa, jolloin edessä on ennen aikainen hajoaminen. Märässä muovipussissa säilyttäminen ei sekään tee kengille hyvää ja saa lisäksi ne haisemaan kuvottavalta. Hyvällä huollolla kengät kestävät pitkään: satunnaisen harrastelijan suunnistuskengät vuosikausia! Suunnistustauon jälkeen kutistuneet kengät saavat vesikylvystä uutta energiaa ja sujahtavat taas jalkoihisi kuin upouudet tossut.

Talvilenkkarit

+ Nastalliset lenkkarit tuovat sinulle pitoa kallioille ja ovat arvokas apu märässä metsässä
+ Kengille on käyttöä ympäri vuoden!
+ Meidän nastalenkkarimme on valmistettu materiaaleista, jotka eivät muutu liian painaviksi kastuttuaan. Vesi pääsee hyvin pois kengästä
+ Nastalenkkareidemme sisäsyrjän fitlock-ratkaisu tarjoaa niin napakkaa istuvuutta kuin suojaa risuja vastaan
+ / – Nastalenkkareissa on usein hieman vaimennusta, joka on toisaalta metsässä tarpeetonta, mutta saa polulla juokseminen tuntumaan mukavammalta
– Kaikkia nastalenkkareita ei ole suoranaisesti suunniteltu metsään vaan pikemminkin poluille. Kovassa vauhdissa ja käytössä risukkoisissa maastoissa pintamateriaalit joutuvat koville, harrastelijalle ei ongelma

VJ Sarva Xero
Talvijuoksusuosikki, joka toimii loistavasti harrastelijan suunnituskenkänä!

VJ Sarva D’vil
Hyvin kevyesti vaimennettu nastalenkkari, jonka materiaali ja rakenne on suunniteltu suunnistukseen. Usean huippusuunnistajan pehmeämpi treenikenkä.

Takakulma
Sisäsyrjän Fitlock-ratkaisu sekä tukee että suojaa.

Maastojuoksukengät

+ Pohjan karkeat nappulat ja pehmeä tarraavaa kumi tuovat loistavaa pitoa jopa märälle kalliolle
+ Maastojuoksukenkämme ovat keveitä myös kastuessaan, niitä käytetään myös swimrun-kilpailuissa. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien markkinoilla olevien maastojuoksukenkien suhteen, eli ole tarkkana kenkiä ostaessasi
+ Kenkiemme sisäsyrjä on vahvennettu fitlockilla eli suoja teräviä oksia vastaan on taattu samoin kuin sukkamainen istuvuus
+ / – Iso osa kilpailijoidemme maastojuoksukengistä, samoin kuin meidän Amaksemme, on vaimennettu. Suunnistaessa luonto tarjoaa sinulle jo valmiiksi vaimennuksen joten käytännössä et tarvitse vaimennusta vaan saat ilman sitä jopa paremman tuntuman maastopohjaan. Vaimennus kuitenkin lisää mukavuutta kovalla alustalla juostaessa

VJ Amas
Kevyt ja ketterä maastojuoksukenkämme joka pienen vaimennuksen ansiosta sopii erityisesti heille, joiden reitit yleensä kulkevat polkuja pitkin, mutta joita märkä metsä ja suokin kiinnostavat. Ehdoton swimrun-, OCR/esteratajuoksu- ja polkujuoksusuosikki joka toimii erinomaisesti niin huippujen sprinttisuunnistuksessa kuin metsässäkin.

VJ Irock
Nastaton suunnistuskenkäsuosikkimme, joka on kerännyt valtavaa suosiota myös haastavilla ja teknisillä polkureiteillä, ocr-kilpailuissa sekä swimrun-piireissä.

FQ4A2622
Irock on monipuolinen ja palkittu menijä.

Suunnistuksen erikoiskengät

+ Keveys. Kaikki materiaalit on valittu niin, että kenkämme eivät kerää lisäpainoa kastuessaan vaan sisään pääsevä vesi häviää muutaman askeleen kuluessa.
+ Pito. Pohjan kuviointi ja materiaalit tarjoavat loistavaa pitoa.
+ Tähtinastojen tuoma pito. Tähtinastamme eivät ole normaaliin tapaan pyöreitä vaan kantikkaita. Ne on valmistettu samasta materiaalista kuin auton talvirenkaan nastat. Lisäksi nastat on aseteltu pohjaan huolella: yksi nasta keskellä kengän pohjaa tarjoaa pidon myös astuessasi kaatuneen puun rungon päälle. Tähtitieteellinen pito on taattu!
+ Suojavuus. Kaikkien kenkiemme sisäsyrjässä on fitlock-vahvike teräviä oksia vastaan. Samoin koko kentää ympäröi vahvike joka suojaa metsän risuilta.
+ Suunnistukseen suunnitellut venymättömät ja kestävät materiaalit. Kenkämme pitävät napakkuutensa kaikissa olosuhteissa, myös kastuessaan. Turvallinen ja tukeva meno on siis taattu myös sivurinteissä ja muissa haastavissa paikoissa.
– Jos suunnistat kolme kertaa vuodessa (kahdet iltarastit ja Jukolan), on kenkä kieltämättä kallis. Hyvällä huollolla se kuitenkin säilyy!

VJ Irock 
Nastaton suunnistuskenkäsuosikkimme, joka on kerännyt valtavaa suosiota myös haastavilla ja teknisillä polkureiteillä, ocr-kilpailuissa sekä swimrun-piireissä.

VJ Bold
Maailmanmestareiden valinta. Kevein, kapein, nopein ja pelkistetyin. Jos sinulla on normaali tai kapeahko lesti, kokeile tätä kenkää ja ihastut!)

VJ Integrator 
Maailman myydyin suunnistuskenkä, ehdoton klassikko. Normaali lesti istuu täydellisesti suomalaiseen jalkaan ja pieni vaimemmus tuo mukavuutta matkan tekoon.

VJ Sarva D’vil
Hyvin kevyesti vaimennettu nastalenkkari, jonka materiaali ja rakenne on suunniteltu suunnistukseen. Usean huippusuunnistajan pehmeämpi treenikenkä.

Muut suunnistuskenkämme
Valmistamme kenkiä useilla erilaisilla lesteillä, joten valikoimastamme jokainen löytää sopivan. Muista, että suunnistuskengän tulee olla napakka niin pituus- kuin erityisesti leveyssuunnassa, joten älä yliarvioi omaa lestiäsi.

FQ4A2517
Nastojen sijoittelu on tärkeää. Pohjan keskiosan kaksi nastaa tarjoavat pidon myös kaatuneen puunrungon päälle astuessasi.

Mistä ostaa?

Jos kiinnostuit meidän kengistämme, löydät niitä vielä ennen Jukola-viikonloppua useilta iltarasteilta sekä ensi viikonloppuna esimerkiksi Helsinki Games ja Grano Games -suunnistuskilpailuista Helsingistä ja Tampereelta. Lisäksi Suunnistajan Kaupan kivijalat palvelevat sinua osaavan henkilökunnan kanssa Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Myös Jukolassa löydät meidät Suunnistajan Kaupasta erikoistarjouksien kera, tule moikkaamaan jo perjantaina! Tarkat tiedot Suunnistajan Kaupan osaavan henkilökunnan liikkeistä: https://www.suunnistajankauppa.fi/index.html

 

 

  • Visitor Someone special sharing her/his thoughts with you.