Perus-tuksia

Vaikka jokaiselle kaudelle on asetettu omat tavoitteet ja halu pärjätä ja voittaa jo nyt on valtava, ei se muuta sitä faktaa että isot tavoitteet sijaitsevat jossain tulevaisuudessa. Vielä nuorena miesten sarjalaisena on kaiken a ja o perusominaisuuksien jatkuva eteenpäin vienti. Tätä korostaa vielä allekirjoittaneen ”myöhäinen” herääminen kestävyysurheilun ja erityisesti suunnistuksen hienouksiin. Motivaation ollessa ties missä sfääreissä ei jatkuvan kehityksen kivijalka eli maltillinen harjoittelun kehittäminen ole aina niin yksinkertaista.

IMG_4168

Allekirjoittanutkin on tämän kerennyt oppia (toivottavasti!) kantapään tai tarkemmin ottaen jalkaterän kautta. Toissa talvi meni siis pitkään korvaavia harjoitteita tehden ja juoksutauko venyi kokonaisuudessaan melkein puolen vuoden mittaiseksi. Vammallisena kehittyminen vaikeaa, mutta se mikä ei tapa vahvistaa! Vamma ja sen jälkeinen aika on tehnyt minusta kokonaisvaltaisemmin urheilijan ja olen ottanut siten askeleen oikeaan suuntaan.

Kuluva harjoituskausi onkin sujunut varsin mainiosti! Pariin otteeseen on pienet kolotukset säikäyttänyt, mutta niistä on selvitty muutaman päivän keventelyillä. Talviaika on vedelty tuttuun kaavaan – kotimaassa paljon monipuolista treeniä ja kevään edetessä sulanmaan taitoleirejä ulkomailla kiihtyvään tahtiin.

Kevään leirikimara aloitettiin helmikuun puolivälissä Portugalin leirillä. Nousujohteinen leiri sisälsi ison kasan huippulaadukkaita taitotreenejä ja hyvää sparria Punakoneen jätkien kanssa sekä tason mittaus hallikauden isoimmissa kilpailuissa Portugal O-meetingissä. Palaute leiristä oli selvä, eteenpäin on menty niin fyysisellä kuin taidollisella puolella, mutta palasten yhteen liittämisessä oli edelleen valitettavan tuttuja ongelmia.

Viikon opiskelupalauttelujen jälkeen suunnattiin maajoukkue leirille Espanjan Alicanteen. Leiri alkoi samoilla ongelmilla kuin edeltäjänsä – en luottanut omaan tekemiseen ja suunnistuksen sijaan keskityin juoksemiseen. Kokonaisuutena leiri oli kuitenkin erittäin onnistunut! Loppuleirillä löysin sopivan ankkurin johon kohdistaa keskittymiseni taitotreeneissä ja sain itseluottamuksen kannalta muutamia tärkeitä onnistumisia. Toisin kuin edellisellä kerralla ei viikon opiskelut pehmentänyt päätä ja seuran Norjan ”lumileiri” meni taidollisesti niin sanotusti nausteriin! Lähdinkin kovalla itseluottamuksella kotimaisen kisakauden avaukseen ja tulos oli sen mukainen – voitto!

IMG_4043

Heti seuraavana päivänä näytti rakas lajimme nurjempaa puoltaan. En toiminut kisassa ja ennen sitä niin kuin pitäisi. Yritin vetää yli omien rajojeni ja loppu tulos oli sen mukainen… Ja… Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun!

Tätä kirjoittaessa perustuksia rakennetaan maajoukkue leirillä WOC-2016 maastotyypeissä Ruotsin Strömstadissa. Tarjolla iso kasa laatu suunnistustreenejä huippumaastoissa huippu tyyppien kanssa, mikäs sen parempaa! Nautin!
Kohti vahvempia perustuksia ja korkeampaa perustasoa,

Aleksi