Minkälaista nappulaa alle? – Anton Kuukka

Juoksin suurimman osan suunnistustreeneistä VJ XTR -kengillä Guardamarin hiekkadyyneillä. Kuva: Heikki Virekunnas.

Vielä muutama vuosi sitten suunnistuskenkärintamalla oli yksinkertainen tilanne, laittaako nappulan vai nastarin kilpailuun. Nykyään tarjolla on monta erilaista nappulakenkää, joita VJ:lläkin on valikoimassa neljä: Irock 3, XTRM, MAXx ja Xspeed. Pääsin kokeilemaan näitä itselleni uutuusmalleja kolmen viikon leirillä Espanjassa.

VJ Irock 2 on minulle jo menneiltä vuosilta tuttu ja rakas kenkä, joka sopii vähän joka tilanteeseen. Pito on loistava suomalaisissa metsissä ja kuivilla avokallioilla, jopa parempi kuin nastareilla, korkeiden butyylikuminappuloiden ansiosta. Uusi kolmannen sukupolven Irock 3 on entistä suojaavampi, mutta paino (240 g / UK 8) on pysynyt entisellään. Irockin monikäyttöisyydestä kertoo mm. se, että kenkää käytetään useissa eri lajeissa. Monet maailman huipulla olevat suunnistajat, polku-, vuori- ja estejuoksijat pitävät kenkää erinomaisena sen loistavan pidon ansiosta.

XTRM oli minulle uusi tuttavuus, mutta kengät pääsivät heti aktiivikäyttöön. Kengät ovat vähän niin kuin Irockin vaimennetut isoveljet.  Vaikka vaimennusta on enemmän XTRMei ole kovin iso, sillä painoa on vain 10 grammaa enemmän kuin IRockissa, eli 250 grammaa (UK 8). Kanta- ja päkiävaimennus on toteutettu RockPlateksi kutsutulla pohjalevyllä. XTRM:ien kanssa tuli suunnistettua aika paljon Guardamarin dyyneillä. Kengissä on vähän leveämpi lesti kuin IRockeissa ja uusi Kevlar-päällinen piti hyvin hiekat kengän ulkopuolella. XTRM on minulle oikein hyvä treenikenkä, ja jos innostun polkujuoksukisaan, valitsisin varmasti ne kisakengäkseni.

Runnerworld.com kenkäarvostelussa VJ XTRM arvioitiinkin teknisten polkujen valinnaksi. Arvostelun voi lukea täältä: https://www.runnersworld.com/gear/a28689944/vj-xtrm-obstacle-course-racing-trail-shoes/

Xspeed on yhdellä sanalla kuvailtuna sprinttikenkä. Sen plussa on hyvän pidon lisäksi kevyt paino (195 g / UK 8). Pohja on muiden VJ:n nappuloiden tapaan butyylikumia, jotka ovat painon säästämiseksi jätetty lyhyiksi, mutta pito on rakennettuun ympäristöön riittävä. Xspeedeillä kelpaa nipistää viimeiset sekunnit pois suorituksesta.

VJ MAXx on valinta heille, jotka juoksevat pitkään tai paljon, eli ultrajuoksuun tai kovaan harjoitteluun oikein sopiva kenkä. Vaimennusta ja suojausta löytyy riittämiin ja kenkä ottaa hyvin vastaan terävätkin kivet, joita välillä esimerkiksi jyrkässä alamäessä tulee vastaan.

Viime viikon lauantaina Costa Calidan WRE-kisassa maapohja oli välillä oikein kivinen ja pientä murkulaa täynnä. Selvitin radan IRockit jalassa aivan hyvin, mutta päätin sunnuntaiksi ottaa jotain vielä suojaavampaa pohjan osalta, ettei tule liian kovia iskuja jalkapohjaan. Valitsin sunnuntain takaa-ajoon juuri nämä VJ MAXxit.  Vaikka neljän millin nappulat ovat vähän IRockin nappuloita matalammat, en pidossa huomannut juuri eroa.

Runnersworld.com arvioi myös MAXx:n ja sen perusteella se on juurikin kivisten ultrapolkujen kesyttäjä. Kenkäarvostelun voi lukea täältä: https://www.runnersworld.com/gear/a31077592/vj-maxx-trail-running-shoe-review/

Jatkossakin valitsen MAXxin oikein kivikkoiseen maastoon, joita aina välillä tulee vastaan, varsinkin ulkomailla. Suomessa maapohja on usein aluskasvillisuuden peitossa, minkä vuoksi kisakenkäni pohjoismaissa tulee olemaan joko IRock tai Boldi. Juoksuleireillä tulee välillä vuoristossa oikein kivikkoisia polkuja vastaan, ja näille paras valinta on varmaankin XTRM tai MAXx juuri niiden vaimennusominaisuuksien takia.

Terveisin Anton