Ensikertalainen polkujuoksukisassa: tunnelmia Tahko Trailista

Seuraa kertomus siitä, millaisia tunnelmia entisen kilpaurheilijan ensimmäisen polkujuoksukisan ennakkovalmistautumiseen ja itse kisasuoritukseen mahtui. Lähtökohdiksi kerrottakoon kova kilpailuvietti ja hyvin vuosia paljon heikompi kunto.

3 kk ennen
Jopas Hannu (Airila) & co on taas keksinyt kiinnostavan jutun. Tässä voisi olla potentiaalia juhannuksen avaukseksi, kukakohan lähtisi mukaan?

1 kk ennen
Ainiin, on tullut ilmoittauduttua sinne Tahko Trailille tyttöjen kanssa, 23 km saattaa olla muuten aika pitkä matka. Tässä on tullut nyt kaksi viikkoa vain surffattua, täytyisiköhän vetää vetoja?

5 päivää ennen
Venlat ja Jukola menivät niin hyvin, että tässähän saattaa olla mahkuja vaikka mihin.

1 päivä ennen
Juu, ei kyllä kulje. Onkohan se 23 kilsaa oikeastikin vähän turhan pitkä.

Irock ja Amas testisetit tulivat kovaan tarpeeseen sadekelillä.
Irock ja Amas testisetit tulivat kovaan tarpeeseen sadekelillä.

4 tuntia ennen
Ulkona sataa kaatamalla ja maa lainehtii. Nyt joku kysyy aamupalapöydässämme kenen idea tämä olikaan. Painan katseen tiukasti puurolautaseeni ja mietin, että mistä tällainenkin idea ilmestyi.

10 min ennen
Sade väistyy auringon tieltä, jes! Kenkävalinta Irock tulee rokkaamaan Tahkon mutapoluilla, siinä ainakin voitan muita. Mutta hyvänen aika mikä penkka ja mitkä portaat meitä heti alussa odottaakaan…

1 km kohdalla
Jaahas, lähdin sitten kuitenkin liian kovaa näihin portaisiin, tämä harppomistekniikka jumitti jo jalat. Taitaa tulla pitkä päivä.

Suomen pisimmät portaat haastoivat.
Suomen pisimmät portaat haastoivat.

5 km kohdalla
Tuosta voisi kääntyä portaat alas maaliin. Noh, kerran tänne on tultu, kaverit houkuteltu mukaan ja kaikille tullut tätä mainostettua, niin juostaan nyt maaliin.

6 km kohdalla
Voi elämä, olis kyllä kiva puhua tälle sykekello-firmalla työskentelevälle miehelle ja muiden puheiden ohessa vaikka neuvotella uudesta kellosta, mutta en tosiaan pysty puhumaan. Meenköhän turhan kovaa?

8 km kohdalla
Noh, tänään ei oo kyllä mun päivä. Joudun kävelemään nää kaikki mäet koska jalka ei kyllä nouse mihinkään, onneksi täällä saa mennä yksin. Vai oliskohan kivempaa jos olisi seuraa?

10 km kohdalla
Onpa vaikea saada sellaista tsemppiä päälle. Vai kuuluukohan sellainen ollenkaan näin pitkiin suorituksiin saati sitten vielä pidempiin? Pitäisikö tuntua että juoksen kisaa vai että olen ennemminkin nautiskelemassa lenkillä?

11 km kohdalla
Pakko mennä puskaan. Kerta se on ensimmäinenkin mun kestävyysurheilukilpailu-uralla. Olisi pitänyt miettiä paremmin jo eilisten ruokien ja tän päivän juomien imeytymistä. Kuinkakohan tarkkaan ne prot tätä miettii?

13 km kohdalla
”Suksi, suksi, ei luista mihinkään; must on tuu-uu-llu, urheiluhuu-llu; puhu mitä puhut mut juoksemistaa älä lopeta”. Äh, miksi näissä tilanteissa pyörii aina vaan tällaset biisit mielessä… Oliskohan musiikin kuuntelu ollu hyvä idea?

15 km kohdalla
Hullu laji, miten joku jotain yli 100 km juoksuja juoksee ?! Mitäköhän kilsavauhtia ne pitää vai tartteeko sitä edes seurata?

16 km kohdalla
Siis voiko olla, että tänne kuuluu nyt voittokuulutukset tuosta vaaran yli?? Joko Pajusen Jere on maalissa???

17 km kohdalla
Olis kyllä helpompaa juosta tiellä, on tää rankkaa. Toisaalta ehkä tänään vaan nautiskelen enkä koitakaan ahdistaa itseäni fyysisesti ihan loppuun, ei se ehkä tässä olisi niin mahdollistakaan.

19 km kohdalla
Enpä oo ikinä numerolappu rinnassa edennyt näin rauhassa nautiskellen. Malttaisikohan loppuun asti tällä lailla hyvällä mielellä vai vieläköhän se jäätävä kilpailuvietti nostaa päätään?

20 km kohdalla
Enää 3 km jäljellä ja tässä päästään ylämäkeen! Kappas, tuolla edessä painelee joku mies, pakkohan se on ohittaa!

21 km kohdalla
Jes, mies jätetty! Missä seuraava saalis ohitettavaksi?

Maalissa
Huh pääsinpä maaliin! En kyllä voittanut itseäni enkä ketään muutakaan. Millaiseenkohan suoritukseen tällaisissa pidemmissä kisoissa pitää olla tyytyväinen? Pitäisikö olla ihan loppu vai saiko tämän vain nautiskella?

Annalle (oik.) naisten voitto, Tyttikin selvisi maaliin.
Annalle (oik.) naisten voitto, Tyttikin selvisi maaliin.

1 h jälkeen
Onpa outo fiilis. Lihaksisto väsähti, mutta ei siinä saanut sillä lailla puserrettua itseään ahtaalle. Ei se taida olla tarkoituskaan. Onkohan noi max 10 km matkat enemmän mun juttu vai joutuuko tätä vielä kokeilemaan paremmalla kululla ja valmistautumisella uudestaan?

3 päivää jälkeen
Missä seuraava sopiva polkujuoksukisa?
Haluan vastauksia Tahko Traililla mieleeni ilmenneisiin kysymyksiin niin tankkauksesta, vauhdista, seurasta, musiikista kuin fyysisen puserruksen asteesta, ja mikä olisikaan parempi tapa hankkia niitä kuin uusi kisa!

VJ Sarva on seuraavan kerran mukana Himos Traililla 18.8. Himoksella sekä niceTRAILISSA Tampereella 19.8. Ehkä nähdään siellä?

/Tytti Kirvesmies
Duunissa VJ:lla

 

  • VJ One of the VJ staff members sharing his/her toughts.